Psikologlar Doktor mudur?
Başlıkta belirttiğimiz bu sorunun cevabını toplumumuzun büyük bir kısmı bilmediği için bu soruyu basit ve anlaşılır bir şekilde cevaplamaya çalışacağız. Tabii bunun için başlıklarda belirttiğimiz bazı kavramları öğrenmemiz gerekiyor, hadi başlayalım.
“Doktor” ne demektir, bu unvan kimlere verilir?
Doktorun birinci anlamı “hekim” demektir. Hekim yani doktor, tıp bölümü alanında çalışmalar yapan veya tıp bölümünü bitirmiş kimseye denir. Buradaki doktor unvanının kısaltılışı “Dr.” şeklindedir. Ancak yine de eksik olan bir şey vardır, o da şudur; burada tanımı yapılan kişi yalnızca bir doktor değil, “tıp doktoru”dur. Çünkü başka bir anlamda daha kullanılan doktor kelimesi vardır.
Doktorun ikinci anlamı ise herhangi bir fakültede herhangi bir bölümü bitirip, bunun ardından da yine herhangi bir alanda yüksek lisans yapan, daha sonra ise genellikle iki yıllık bir eğitim alan kişi için kullanılan “doktora”dır. Tüm bunları yapan ve tıpla herhangi bir bağı olmayan kişi de “doktor” olur. Ancak bilinmesi gerekir ki, tıp doktoru olmaz; “bilim doktoru” olur. Orijinal haliyle unvanı ” Doctor of Philosophy”dir. Normalde “felsefe doktoru” şeklinde çevrilen bu kelime grubuyla aslında “bilgelik sevgisi” kastedilir. Bilim doktorlarının unvanlarının kısaltılışı bu kelime grubundan ötürü “Ph. D.” şeklindedir.
Psikolog ne demektir, bu unvan kimlere verilir, psikologlar doktor mudur?
Psikolog, Türkiye’de dört yıllık bir psikoloji bölümünü bitiren kimseye denir. Psikoloji bölümü tıpla ilgili bir bölüm olmadığı psikologlar “tıp doktoru” değillerdir. Dört yıllık psikoloji bölümünü bitiren psikolog, “bilim doktoru” da değildir. Bilim doktoru olabilmesi için önce yüksek lisans yapmalı, ardından da doktora eğitimi almalıdır. Yani normal bir psikolog doktor değildir ancak doktora eğitimi almış bir psikolog, bilim doktorudur.
Psikologlar doktor değilse nasıl ilaç yazabiliyorlar?
Bu soruyu kasıtlı olarak hatalı bir biçimde yazdım. Bilmeyenler için açıklamak isterim; psikolog tıp doktoru olmadığı için ilaç yazamaz. İlaç yazabilen ve bazen işlevleri psikologlara oldukça benzediği için karıştırılan kişiler psikolog değil, “psikiyatr”dir. Psikiyatri, Türkiye’de altı yıllık bir tıp eğitiminin ardından verilebilen dört yıllık bir alandır. Psikiyatri alanında uzmanlaşan kimseler, öncesinde tıp bölümünü okudukları için tıp doktorlarıdır. Bu kimseler doğal olarak ilaç yazabilirler.
Sonuç
Konuyu sanırım şu şekilde özetleyebiliriz: Psikologlar normal şartlarda doktor değillerdir ancak doktora eğitimi alırlarsa “bilim doktoru” olabilirler. Tıpla alanında uzmanlaşan kişiler ise “tıp doktorları”dır. Dolayısıyla bilim doktoru ve tıp doktoru farklı şeylerdir.
Son yorumlar